Om zetproefen te kunnen maken, moet je eerst beschikken over een stuk tekst in de taal waarin het uiteindelijk resultaat gezet moet worden. Het best kan het een natuurlijk stuk tekst zijn, zodat de verhoudingen tussen de woordlengtes en de zinlengtes een beetje normaal is. Ook dient de tekst meerdere paragrafen te bevatten, omdat een enkele paragraaf anders een sterk herhalend patroon geeft.

We beginnen dus nu met een tweede paragraaf, die straks een heel ander uiterlijk krijgt dan de eerste omdat het een compleet andere tekst is. Toch typen we deze paragraaf ook in dezelfde taal als de te zetten tekst, anders klopt er weer niks van het tekstbeeld. We maken de paragrafen ongeveer even lang maar niet precies even lang. Dit gebeurd in een normale tekst ook niet.

Verder is het erg handig om een paar karakteristieke elementen op te nemen in de tekst. Zo is één van die karakteristieken de ‘e’ met accent die zojuist voorbij sloop. Een andere is bijvoorbeeld illustratie, met een dubbele ‘l’ of effect met een dubbele ‘f’. Tot slot sluiten we deze paragraaf af met een normale zin.

Dat was nodig om geen erg rare paragraaf einden te krijgen aangezien er bovenin ook een paar losse letters staan. Tot slot kan ik meedelen dat je voor meer informatie contact op kan nemen met Vincent de Lau, telefonisch bereikbaar op 06-22089744 of per e-mail op vincent@pakhuis-almere.nl. Zo dat waren weer een paar rare elementen die voorbij kwamen.

Nu ik dit stuk voor de eerste keer heb gebruikt, gaan we nog een paar paragrafen toevoegen. Je moet immers wel stof tot typen hebben, anders sluipen er toch van die vaste patronen in de tekst. Ik heb de vorige vier paragrafen toegepast op de ITC Stone familie, Arial, Neue Helvetica en Univers.

Op zich vind ik de eerste familie erg leuk, maar ik heb nog niet echt een goed beeld hoe ik de verschillende typen moet gebruiken. Ze vervangen elkaar leuk, maar om elkaar aan te vullen mis ik nog iets. Misschien komt dat wel als ik een groter stuk tekst kan opmaken.

De Arial ben ik een beetje op uitgekeken, hoewel het geen slechte letter is. Hij is alleen een beetje overgebruikt, omdat hij standaard in Windows zit. In vergelijking met de andere lettertypen is hij wat dikker, maar misschien dat ik anders nog wat meer met de spatiëring moet spelen.

Voor het Pakhuis gaan we natuurlijk verder met de Neue Helvetica. Op zich geen slechte letter, maar hij lijkt in eerste instantie te veel op Arial en daarnaast word ook deze letter te pas en te onpas gebruikt. Toch is hij beter leesbaar dan Arial en komt hij wat strakker over.

Tot slot hebben we dan ook de Univers meegenomen. Op zich vind ik de Univers beter dan de Helvetica, maar vooral de ampersand niet helemaal naar mijn zin. Ik ga voor de categorie sans-serif voorlopig voor de ITC Stone Sans, maar de Univers blijft een goed alternatief, op de ampersand na.